Shopping Cart

Ostukorvis tooteid ei ole

Kamado grillide lisavarustuse ABC

Kuna meie käest küsitakse pidevalt soovitusi ja selgitusi kamadode lisavarustuse osas, siis panime siia kokku Kamadode lisavarustuse ABC, kus räägime lähemalt lisavarustusest mida ise kasutame ja ilma milleta me enda elu ette ei kujutaks. Üritame neid ka järjestada selle järgi, mida ise kõige vajalikumaks peame.

Nr 1 – Digitaalne lihatermomeeter bluetooth ühendusega

Dreamfire® Meatspotter 100 Bluetooth juhtmevaba termomeeter 2 sondiga

Toidu termomeeter on üks abivahend, ilma milleta me söögi tegemist ette ei kujuta. Korralik termomeeter tagab selle, et Sinu küpsetatud toit on alati täpselt Sinu jaoks meeldival temperatuuril.

See tähendab, et sinu liha ei jää kunagi liiga toores või liiga kuiv. Isiklikult näeme me seda, et kui jätame näiteks sisefilee vaid paariks minutiks kauem grillile on ta maitse juba kardinaalselt teine võrreldes harjumuspärasega. Selleks et seda olukorda vältida ongi vaja korraliku termomeetrit, mis annab sulle helisignaaliga teada, et nüüd on liha valmis grillilt mahavõtmiseks.

Meie soovitus on osta korralik bluetooth termomeeter, mis lubab sul liha küpsemise ajal tegeleda rahulikult muude asjadega. Pane lihtsalt sond toidu sisse ning aseta termomeeter grilli küljelauale. Korralikud termomeetrid on tänapäeval Bluetooth ühendusega ning võimaldavad temperatuuri jälgida otse mobiiliäpist, kus üldiselt saab seadistada ka soovitud temperatuurid, temperatuurivahemikud ning salvestada endale sobilikud sätted ka tulevikuks.

Kui termomeetril on 2 sondi, siis üldiselt asetame me ühe sondi grillrestile (mitte otsese leegi kohale) ning teise ühe suurema lihatüki keskosasse (NB! sondi ots peab olema lihatüki keskel, et saada täpset tulemust). Kui sonde on rohkem, siis saab korraga jälgida ka rohkemaid erinevaid lihatükke / erinevaid toitusid.

Meie valik: Dreamfire Meatspotter 100 Bluetooth juhtmevaba termomeeter 2 sondiga

Kiirtermomeeter

Laialt on levinud ka hetkeks sissetorgatavad termomeetrid, mis annavad vastuse väga kiiresti (1-4sek). Selline termomeeter sobib hästi, kui korraga on vaja kontrollida paljude erinevate toitude temperatuuri. Sellega on hea kontrollida ka suuremaid lihatükke, kui parasjagu ei ole digitaalset termomeetrit käepärast.

Meie valik: Dreamfire® Meatspotter Foldable volditav termomeeter Dreamfire® Foldable volditav termomeeter

Nr 2 – Mitmetasandiline küpsetussüsteem LUX või kuumusejagaja jalgadega?

Teine toode ilma milleta me  kamadosid ette ei kujuta on küpsetussüsteem LUX, ja küpsetussüsteem LUX PRO mis lisavad grillile teise taseme ja annavad juurde 2 poolkuu kuumusehajutajat.

Dreamfire Lux küpsetussüsteem

Aga milleks kuumusehajutajaid vaja on ? Kõige lihtsam vastus on, et kamado ilma kuumusehajutajata on klassikaline grillimine ning kuumusehajutajaga kasutades muutub kamado ahjuks. Ehk siis kuumusehajutaja on kasutuses selleks, et toit ei puutuks kokku otsese leegiga, mis kipub liha või muid toite ära kõrvetama ja kuivatama. Pea ainsad toidud, mida meie teeme ilma kuumusehajutajata on burgeri kotlet ning steik.

Lux süsteemi üks suur eelis on ka see, et poolkuu kuumusehajutajad tekitavad võimaluse tekitada kamado sees kaks eri tsooni – näiteks ühel pool teed lahtisel leegil burgeri kotletti ja teisel pool hajutatud kuumusega soojendad kuklit.

Ehk siis kokkuvõtvalt muudab küpsetussüsteem Su kamado kaks korda suuremaks ning annab võimaluse kasutada kamado kogu effekti.

Kuumusegajagaja jalgadega

Dreamfire® kuumusejagaja jalgadega L

Kui lisaruumist oma grillil puudust ei tunne, siis saab osta ka LUX süsteemist odavama kuumusejagaja jalgadega.

Jalgadega kuumusejagaja toimib pea samasuguselt nagu LUX süsteemi poolkuu kuumusejagajad vaid selle vahega, et  ära jääb võimalus tekitada erinevaid tsoone grilli sees. 

Aseta kuumusejagaja kamado tulerõnga peale (jalad üles suunatud) ning aseta grillrest selle peale.

Kõrgendusrest

Kui LUX süsteem tundub liiga kallis või on isegi LUX süsteemiga grillil ruumist puudus, siis on võimalik oma grilli pindala suurendada ka kõrgendusrestiga.

Suurendusrest sobib ideaalselt grillresti peale ning suurendab grillimispinda kuni 60%. 

Nr 3 – Kuumakindel grillimise kinnas

Kuumakindel grillimise kinnas on ainuõige asi, millega kamadot või ükskõik mis muud grilli kasutada kuna see annab võimaluse mugavalt tõsta kuumasid grillreste/pitsaplaate/kuumusehajutajaid ja kõike muud, mis grilli juures kuumaks läheb. Jah, hädapärast võib ka kasutada pajakinnast või keevitaja kinnast, kuid esiteks ei ole kumbki neist nii hea kuumakindluse tasemega ning teiseks on nad käes väga kohmakad. Korralik kuumakindel grillimise kinnas talub ka ~600°C kraadist kuumust, mis tähendab et 200°C juures oleva grillresti kindaga tõstmisel ei saa sa väga pikalt isegi aru, et käes olev grillrest soe oleks.

Millal meie kinnast kasutame? Lühike vastus on, et koguaeg kui me grilli juures midagi teeme (väljaarvatud toidu restile tõstmine või maha võtmine). Peamiselt aga selleks, et liigutada grillreste, eemaldada LUX süsteemi, et sütt juurde valada või et eemaldada/lisada kuumusejagajaid kuuma kamadosse.

Meie valik: Dreamfire extra kuumakindel grillimise kinnas ja Dreamfire extra kuumakindel pikk grillimise kinnas

NB! Üldiselt müüakse grillimise kindaid ühe kaupa, kuid meie soovitus on mugavuse mõttes siiski osta 2tk.

Nr 4 – Pitsaplaat ja pitsalabidas

Dreamfire® pitsaplaat L

Pitsaplaat on asendamatu abivahend nii koduses ahjus, kui ka grillil, et teha ideaalseid krõbedaid pitsasid. Pitsaplaat imab pitsast tuleva liigse niiskuse ning tagab krõbeda pitsapõhja. Lisaks küpsetab pitsaplaat pitsat ühtlaselt.

Kui nüüd rääkida kamado grillidest, siis soovituslik on enda kamadot kord kuus seest puhtaks põletada, et eemaldada kamado seest toidujäätmed ning lihast tulnud rasv. Kuna puhtaks põletamine tähendab kamado grilli 300-400 kraadini kuumutamist, siis selle kuumuse saab väga edukalt ära kasutada pitsade tegemiseks, mis samuti tahavad kõrget kuumust. Nii et meie soovitus ongi vähemalt kord kuus teha üks korralik pitsapidu 🙂

Parima tulemuse pitsa tegemisel saab, kui pitsaplaadi all on ka kuumusehajutaja (kas siis kamadode puhul LUX süsteemi kuumusehajutajad või jalgadega kuumusehajutaja. Kuumusehajutaja aitab vältida pitsa põhja ära kõrvetamist. J

uhul kui kuumusehajutajat siiski ei ole, siis tasub testida erinevaid temperatuure erinevate pitsapõhjadega, et lõpptulemus tuleks ideaalne.

Kui pitsategu hakkab meeldima, siis soovitame juurde osta ka pitsalabida, mis teeb pitsade plaadilt maha tõstmise lihtsamaks ja ohutumaks.

Nr 5 – korralik grillsüsi

Kuigi grillsüsi ei käi lisavarustuse alla, siis tahtsime siin ka söe teemal peatuda. Suurem osa inimesi on harjunud kasutama oma söegrillis tüüpilist ehituspoest saadavat odavat sütt ning ei oska isegi arvata, et grillsöel ja grillsöel võiks mingit vahet olla. Kokkuvõttes on nad ju kõik ikkagi süsi.

Kuigi eelmisel väitel on mingi tõepõhi all, siis vilunud grillijad teavad väga hästi, et laiatarbe grillsöel ja korralikul grillsöel on vahe väga suur. Millest see vahe siis tekib?

  1. Söe fraktsioon ehk söetükkide suurus. Suurem osa nö tavalisest grillsöest on väga väikeste tükkidega, mis tähendab seda, et see süsi põleb ära kiirelt ja ei suuda ka tekitada väga kõrget temperatuuri. Halvemal juhul on tükid nii väikesed (mõnes kotis lausa tuha laadne) et nad blokeerivad täielikult ka õhuringluse grillis. Suure fraktsiooniga süsi tagab grillis hea õhuringluse ja selle läbi annab ka võimaluse efektiivselt grillis olevat temperatuuri ventilatsiooni avade reguleerimisega kontrollida. Õige grillmeister hoolib oma grillsöe kotti transportides seda sama hellalt, kui kanamunasid täis kotti selleks et süsi jääks koduni jõudes ka kotis väga kena ja tuha/pisikeste söetükkide osa oleks minimaalne. Eriti tublid grillmeistrid väldivad isegi söe kotist grilli valamist vaid võtavad söetükid kotist välja kindaga, et liigne tuhk grilli ei satuks.
  2. Puidu tüüp. Eestis on peamiselt levinud lepapuust tehtud süsi. Lepasüsi on üldiselt hea ja neutraalne süsi, mis teeb oma töö ära hästi ja ei ole ka liiga tugeva suitsumaitsega. See jätab grillmeistri otsustada palju ta ise soovib suitsu maitse lisamiseks panna grilli juurde suitsuklotse või suitsulaaste. Lepa suurim “häda” on, et tema kütteväärtus ei ole just parimate hulgas mistõttu on lepasöe kulu suurem, kui mõnest tihedamast puidust tehtud söel. Samuti võib lepasöega tulla ette probleemi kõrge temperatuuri saavutamisega (üldiselt lepasöega kamados max temperatuur 300-350 kraadi). Teine süsi, mida Eestist leida võib on tammepuust tehtud süsi, mida me ka ise peamiselt kasutame. Tammesöe eelisteks on tugevam suitsusem maitse ning tihedast puidust tingituna kõrgem kütteväärtus. Ehk siis korraliku tammesöega on võimalik ka muretult suitsutada 16h järjest ilma, et vahepeal tekiks vajadust sütt juurde valada.

Nr 6 – Malmist küpsetusrestid ja malmist nõud

Malmnõud ei ole küll hädavajalik lisavarustus, kuid nad on ühed mõnusad asjad, mis muudavad su elu palju lihtsamaks ja mõnusamaks. Malmpotid/malmpannid on äärmiselt vastupidavad ning mitmekülgsed asjad, mida grillil või koduses ahjus/pliidil kasutada ükskõik mille tegemiseks. Olgu selleks siis hautamine, wokkimine, küpsetamine või praadimine.

Malm talub kõrgeid temperatuure väga hästi ning salvestab sooja ka enda sisse, mis tähendab et lauale tõstetud toit püsib pikemalt soe. Kuna malm salvestab kuumust hästi, siis on malmrest ideaalne, et liha pruunistada.

Saadaval on erinevaid tüüpi malmreste ning valikus on nii poolkuu restid kui ka täismõõdus malmrestid.

Nr 7 –  Erinevad suitsuklotsid ja puidust grilliplangud

Meie valikus on saadaval ka palju erinevaid suitsutamise jaoks mõeldud klotse.  Leia oma lemmik naturaalsest lepa, tamme, kirsi või õunapuu klotsist või kasuta tammevaadist lõigatud klotse, mille valikus on meil veini, viski ja rummivaadist lõigatud klotsid.

Tee sinki, suitsuta liha või valmista suus sulavat BBQ toodet, ilma puidukoltsi lisamata ei ole tulemus pooltki nii maitsekas. Erinevatel klotsidel on juures ka soovitus, millise liha juurde vastav klots meie arvates paremini sobib, kuid lõplik valik on alati sinu enda teha.

Lisaks on väga hea kaaslane kamadole ka grilliplank. Sellega saad toidule anda meeldiva suitsumeki ilma liigselt klotsi kasutades. Grilliplanku on meil saadaval lepast ja seedrist. Lepaplank on pikkusega u 40 cm ning selle peal on väga hea valmistada erinevaid kalasid terve tüki või fileena. Seedriplangu pikkus on u 25-30 cm.